Organiczne masło Shea (Karite) 100 ml - ogłoszenie archiwalne
Ogłoszenie Organiczne masło Shea (Karite) 100 ml zostało przeniesione do archiwum. Poniżej przedstawiamy listę ogłoszeń, które mogą Państwa zainteresować.

 

Organiczne masło Shea (Karite) 100 ml – naturalne nawilżenie

Drzewo  shea  lub Butyrospermum Parkii jest również znany jako Shea-toulou, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza maślane drzewo.

Występuje  tylko na obszarach afrykańskiej sawanny od wschodniego Senegalu po południową Ugandę. To z jego owoców (orzechów) jest pozyskiwane masło shea (karite). Drzewo shea zaczyna owocować po około 15 latach, ale dojrzałość i najlepszej jakości owoce wydaje po 30 latach . Masło shea (karite) posiada  unikalne właściwości lecznicze, dzięki czemu znacznie przewyższa masło kakaowe i inne masła.

Tradycyjne metody pozyskiwania masła shea (karite) polegają na zbierania owoców (orzechów), rozłupywaniu ich i gotowaniu w wodzie przez wiele godzin, aż masło wypłynie na powierzchnię. Następnie zgarnia się masło z powierzchni w tykwy i pozostawia do ostygnięcia . Wyodrębnione w ten sposób  masło shea (karite) jest całkowicie naturalnym  produktem pozyskiwanym w czystym procesie produkcyjnym bez żadnej chemii.

Surowe masło shea posiada zazwyczaj kolor gliny, kolor ciemnoszary, brązowy podpalany lub żółtawy i ma specyficzny zapach orzechowy. Ma strukturę balsamu i wchodzi w kontakt z ludzką skórą.

Istnieje wiele korzyści płynących z używania surowego masła shea.

Jest szczególnie polecane do pielęgnacji skóry suchej. Zawarta w nim witamina A i E pomagają redukować zmarszczki wywołane przesuszeniem naskórka, jak również wpływem czynników zewnętrznych, takich jak wiatr i mróz.

Działa jak balsam, przeciwzapalnie i nawilżająco i jest naturalnym, łagodnym  filtrem przeciw  promieniowaniu UV.

Masło shea (karite) pomaga również w redukcji zmarszczek .Przy codziennym stosowaniu poprawia stan skóry, efekty są widoczne po 4 do 6 tygodniach.

Oprócz pielęgnacji skóry twarzy i ciała, surowe masło shea (karite) jest doskonałym środkiem  wykorzystywanym do pielęgnacji włosów.  Shea działa jak  naturalna odżywka, uszczelnia łuskę włosa nawilża je i pomaga w regeneracji suchych  i zniszczonych włosów oraz skóry głowy.

Wyciąg z orzechów shea jest także używany w zmniejszenie stanu zapalnego, który jest związany z osteoporozą.

Wskazania do stosowania surowego masła shea (karite):

  • wysypka na skórze
  • łuszczenie się skóry po opalaniu
  • swędzenie skóry
  • małe rany skóry
  • pęknięcia skóry
  • szorstka skóra na stopach
  • ukąszenia owadów
  • rozstępy skórne w czasie ciąży lub odchudzania
  • zmęczenie mięśni, bóle i napięcia mięśniowe
  • uszkodzenia skóry spowodowane wysoką temperaturą oraz radioterapią
  • odmrożenia
  • poparzenia słoneczne
  • alergie skórne
  • trądzik ,wypryski

Różnica między surowym, nierafinowanym maslem shea  a rafinowanym:

Tylko surowe i nierafinowane masło shea w swej najczystszej postaci posiada najbardziej  korzystne dla naszej skóry właściwości. W przeciwieństwie do tego, rafinowane masło shea znaleźć można w większości sklepów  kosmetycznych. Przechodzi ono zupełnie inny cykl produkcji niż jego naturalny odpowiednik.

W celu zminimalizowania procesu ekstrakcji i aby zwiększyć zyski, zmienia się zapach i konsystencję. Większość producentów przyjęła metodę ekstrakcji, w której olej z nasion pozyskiwany jest z jądra orzechów przy użyciu związku  chemicznego zwanego heksanem, który zwykle pozostaje w produkcie w ilościach śladowych. Używanie produktów przetwarzanych za pomocą heksanu może mieć skutki uboczne takie jak zawroty i bóle głowy, nudności, osłabienie, bóle brzucha i utrata przytomności.  Ponadto związki heksanu są uznawane jako rakotwórcze i są klasyfikowane jako substancje niebezpieczne.

Proces rafinacji masła shea usuwa także jej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białka i minerały, pozostawiając konsumentom produkt  nieskuteczny i potencjalnie niebezpieczny. Surowe masło shea jest znacznie bogatsze w witaminy, składniki odżywcze i czynniki absorbujące promieniowanie UV. Rafinowane masło shea jest czysto białe i raczej bezzapachowe, w porównaniu do naturalnego. które ma kolor żółtawy i orzechowy aromat.

 Używaj  naturalnego, surowego masła shea, aby poprawić wygląd twojej skóry i włosów.

 Masło karite należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, żeby nie topniało. Jeśli jest przechowywane w szczelnym pojemniku, ma trwałość 12 do 18 miesięcy.

 Oferowany przez nas produkt pochodzi z handlu fair trade.

Kosmetyk przebadany dermatologicznie i mikrobiologicznie.

Produkt w 100% roślinny.

Produkowany z roślin niemodyfikowanych genetycznie.

Produkt nie testowany na zwierzętach.

 

Zapraszamy do współpracy sklepy z naturalnymi kosmetykami, sklepy z produktami ekologicznymi, salony SPA, salony kosmetyczne, apteki, itp. Prosimy o kontakt w celu przedstawienia oferty hurtowej dla sklepów.

Mail: biuro@laboratoriumeiei.pl

Tel. 694555111

Orange Body Butter-  Organiczne masło do masażu 200 ml
  Orange Body Butter-  Organiczne masło do masażu 200 ml   Orange Body Butter to organiczne masło do ciała, doskonały kosmetyk zarówno do profesjonalnego  masażu, jak i do ...
59,00 PLN
Dodano:
2012-05-17 18:07:53
Kofeina farmaceutyczna bezwodna przemysłowa (100% czysta) bezwodnik w proszku
Kofeina bezwodna przemysłowa farmaceutyczna ( zwaną również bezwodnikiem kofeiny) 350zl/kg POSIADAM CERTYFIKAT !!! Dane substancji: Wzór sumaryczny C8H10N4O2 Masa molowa 194,19 g/mol Postać: Biała , gorzka , przypominająca cukier puder substancja, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Działanie Stymu...
350,00 PLN
Dodano:
2012-05-12 18:04:02